Работещите без трудов договор ще си делят глобата с работодателя

24 ноември 2011 | 13:17

Глоба и за работещите, който нямат сключен трудов договор, а не само за работодателя, предвиждат промени в Кодекса на труда, приети на първо четене от парламента, предаде БТА.

Който предоставя работната си сила без сключен трудов договор, се наказва с глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност, е записано в проектоизмененията.

Платената глоба ще се превежда във фондовете на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Предвидената и в момента санкция за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че ще има непримиримост към всички, които не плащат данъци и осигуровки. Не може един работодател да плаща, а друг не, това не е лоялна конкуренция, посочи той.

Според него с тези текстове се помага на хората, защото, когато работят в сивата икономика те са извън цялата социалноосигурителна мрежа, нямат никаква социална защита, нито право на обезщетения.

В проекта се предлага и промяна на критериите за представителни организации на работниците и работодателите. Те са по-високи, по думите на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов - да обединява браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица, да има местни органи в повече от една четвърт от общините в страната и национален ръководен орган.

Записано е и изискване да не извършва дейности, изрично възложени само на нея със закон или с нормативен акт. Срещу това възрази Румен Петков от левицата, който видя в тази разпоредба целева атака срещу БТПП.

С промените се регламентира наемането на хората на временна работа и агенциите за временна работа. Това е и основният акцент в измененията, според социалния министър Тотю Младенов.


по темата

Коментари (3)

1
Grazi for mankig it nice and EZ.
2012-01-01 11:57:58
Grazi for mankig it nice and EZ.
2
2012
2011-12-12 10:28:40
Скоро няма да има трудещи се, а само потребители!
3
кирил
2011-11-24 15:11:39
А кой ще накара работодателите да сключват трудови договори ? Или по тази причина хората ще си стоят безработни ? Някой по високите етажи на властта, дали знае, че Инспекцията по труда изобщо не си върши работата ? - и то само срещу една почерпка...
1

Име:

Коментар:


Анкета

Застраховате ли се?

ГЛАСУВАЙ