Облекчават Solvency ІІ

16 март 2012 | 16:47

Европейските застрахователи ще бъдат пощадени от пълната тежест на Solvency ІІ, което вероятно ще им спести милиарди разходи и това - благодарение на подписано в последния момент споразумение, съобщи Ройтерс.

Сделката между двете най-големи партии в Европейския парламент предвижда да бъде внесен пакет от мерки за облекчаване на капиталовата тежест за застрахователите чрез промени в проекта, чието ключовото гласуване предстои идната седмица.

Законодателите са пренебрегнали мерките от предложението за компромиси, което трябваше да бъде гласувано от Комисията по икономически въпроси на 21 март. То предизвика критики от страна на застрахователите, които определиха документа като напълно безперспективен.

Предстоящото гласуване е от особена важност, тъй като след него за застрахователите ще бъде трудно да въздействат върху Solvency ІІ, смятат експерти. Веднъж приета, директивате вече ще е обект на тристранно обсъждане между Европарламента, Европейската комисия и страните членки.

Договорените в четвъртък мерки ще предпазват застрахователите от негативните въздействия върху капитала при пазарни флктуации и ще дадат допълнителна защита за притежателите на полици, според Петер Скинър от групата на британските социалисти в Европейския парламент.

„Европейската дългова криза би се изострила без тази сделка“, заявява Скинър.

По неговите думи застрахователите щяха да се отдръпнат от инвестициите в национален дълг без тези отстъпки, но в тях са предвидени и гаранции за собствениците на полици, че всички временни корекции ще бъдат в съответствие с очакванията им.

Споразумението освен това предвижда да продължат да се използват така наречените „съответстващи премии", които са от критична важност за застрахователите в Испания и Великобритания.

Благодарение на това животозастрахователите ще поддържат по-малко резерви по анюитетите. По този начин се зачита един съществен факт. Докато застрахованите не могат да осребрят цалата си полица, загубата, която се регистрира при промяна на цената на облигациите (с чийто лихви се финансират анюитетните плащания) не придобива реална форма за компанията.

Съглашението също така ще позволи на застрахователните компании да държат така наречените контрациклични премии, за да смекчат капиталовия ефект от краткосрочните колебания на пазара, както и да изоползват екстраполационни техники за определяне на очакваните бъдещи нива на лихвите.

Solvency ІІ предстои да придобие законова форма през 2013 г., а пърлното й прилагане да започне година по-късно. Целта на директивата е да накара застрахователите да държат капиталовите резерви в стриктно съответствие с рисковете, които покриват, както и да замени хаотичното разнообразие от по-опростени национални регулации по въпроса.

Застрахователният сектор обаче алармира, че по-високите капиталови изисквания може да доведат до поскъпване на застрахователните и пенсионни продукти за европейските потребители. Съществуват и опасения, че високите прагове ще направят европейските застрахователи по-малко конкурентни в страни извън ЕС, където изискванията са по-занижени.

Най-големият британски застраховател Prudential и холандският Aegon обявиха намерението си да изместят централите си извън Европа, тъй като Solvency ІІ може да навреди на бизнесът им в САЩ.

Секторът също така бе загрижен, че всяко закъснение в законодателния процес може да се отрази на началната дата за влизане в сила на Solvency ІІ, която вече бе отложена с година, което поражда несигурност по отношение на дългорсрочните изисквания за капиталова адекватност и в крайна сметка – разколебава инвеститорите.

Трите отстъпки ще бъдат разгледани от Европейската комисия, Европейския съвет за системен риск и Европейския орган за застраховане и пенсионно осигуряване, за да се провери дали съвпадат с целите.

Двете партии, които подписаха споразумението - дясноцентриската EPPи социалистическата общо имат мнозинство в Европейския парламент.


по темата

Коментари (1)

1
1
2012-03-17 23:55:21
Oblekchavat solvency2, a v BG se chudiat kakvi regulacii da izmisliat za da prechat na kompaniite i na posrednicite - nai-veche. Naglostta i lipsata na profesionalizum krai niamat. A be to mai ne e lipsa na profesionalism , a uchastie v razni shemi ama istinata skoro shte izleze na bial sviat i pravdata shte vuzturjestvuva!!!!
1

Име:

Коментар:


Анкета

Застраховате ли се?

ГЛАСУВАЙ