БТПП: Забраната за уволняване на пенсионери ще разклати трудовия пазар

19 октомври 2011 | 13:24

Предложението на социалния министър с промяна в Кодекса на труда от догодина работниците, които са навършили възраст пенсиониране, да не могат да бъдат уволнявани без тяхно желание, се оценява от БТПП като опит за ограничаване на работодателите и държавна намеса на пазара на труда. В условия на криза това би имало негативен ефект и е още един пример за нормативна промяна без оценка на въздействието, съобщават от палатата.

БТПП има опит в задържането на хора в пенсионна възраст, хора с дълъг опит, знание и с готовност да работят. Но силовото налагане хората в пенсионна възраст да бъдат защитени от закона и да не могат да бъдат съкращавани или уволнявани от работодателя ще доведе до по-голяма нестабилност на трудовия пазар. Това е опит да се решава проблема на пенсионната система и дефицита на НОИ за сметка на работодателите.

БТПП счита, че усилията трябва да са насочени към проекти за реинтегриране на пазара на труда на трайно безработните, да се положат специални усилия, за да се осигурят места за стажуване и чиракуване, повишаване качеството на образованието и квалификацията.

При това сериозни средства се харчат за осигуряване на заетост на младите хора по различни проекти. С предложената промяна ще се ограничат възможностите именно на младите хора в това число и на дипломиралите се от различни висши учебни заведения.


по темата

Коментари (0)


Име:

Коментар:


Анкета

Застраховате ли се?

ГЛАСУВАЙ