Как да избегнем уловките при покупка на коли от ЕС

24 март 2011 | 09:04

Харесвате си джип за 10 хил. EUR в интернет. Автомобилът не се намира в България и търговецът ви иска капаро 3 хил. EUR, за да го достави. Превеждате парите и получавате мейл, че плащането е получено и джипът пътува към вас. Само една малка подробност - според местното законодателство колата трябва да се застрахова и инспектира от специалист, което струва още 3 хил. EUR. Тук сигурно лампичката ви светва, само че няколко хиляди по-късно си е непоправимо късно.

Гореописаното е действителен случай, съобщи Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център, който се занимава с разрешаване на проблеми на потребителите при трансгранични покупки в Европейския съюз. "Съмнява ме, че случаят може да бъде разрешен", допълва той.
Купуването на кола от чужбина крие очевидни, макар и в повечето случаи невидими рискове и подводни камъни. Според Арсенов, когато се стигне до измама, потребителските организации много трудно може да помогнат, затова е важно хората да се информират предварително.

Какво да правите на място

Основните опасности при покупка на автомобил от Европейския съюз са различните нелоялни практики сред търговците. Първо, когато купувате кола от чужбина, дори преговорите да се водят на английски, цялата информация за нея и договорът са на езика на страната, в която се намира автомобилът. Може да се окаже, че подписвате нещо, което въобще не разбирате. Затова от Европейския потребителски център съветват да се доверявате само на оторизирани дилъри, които членуват в търговски асоциации.

Потърсете автокъща, която е била инспектирана от асоциацията на търговците, или търговец, получил знак за качество от асоциацията. Асоциациите може да предоставят списък с членовете си.

Много често в договорите се включват клаузи, че търговецът не дава гаранция за автомобила, защото е употребяван, или че купувачът няма претенции към моментното му състояние. Това изключва по-нататъшни оплаквания за дефекти. Ако установите дефекти по време на огледа, е добре те да бъдат описани в документите.

"Съветваме потребителите, ако не знаят езика, да вземат човек със себе си, който може да им преведе договора", обясни Арсенов. Също така е добре колата да бъде инспектирана от квалифициран техник или в оторизиран сервиз на марката.

Трябва да сте наясно също с броя на предишните собственици, сервизната история на колата, дали по нея няма неизплатени задължения и др. Пазете всички финансови документи по продажбата и правете всички договорки в писмен вид.

ДДС инструкции

ДДС се плаща само за нова кола, и то в държавата, където тя ще се използва. Нови са онези автомобили, които са изминали под 6000 км и чиято първа регистрация е направена през последните 6 месеца. За употребяваните коли се плаща само такса за регистрация, тъй като ДДС вече е бил платен в страната.

Ако платите ДДС в държавата, от която се внася колата, после ще трябва да го платите и тук. Процедура за възстановяване на ДДС от страната на покупката е бавна и сложна и изисква допълнителни разходи. Затова настоявайте ДДС да не бъде включен в цената. Това е възможно, ако декларирате изрично, че автомобилът ще се ползва на територията на България и ще се регистрира у нас. Ако търговецът не се съгласи, в договора е добре да бъде включена клауза, че ДДС ще бъде възстановен при заплащане на данъка в България.

Покупка от частно лице

Когато купувате кола от друг човек, трябва да бъдете особено внимателни, защото законодателството за защита на потребителите не се прилага за сделки между физически лица. Единственото правило, което важи при тези продажби, е, че автомобилът трябва да отговаря на описанието. Ако продавачът даде неверни данни за автомобила, можете да го съдите.

Ако купувате от частно лице, погрижете се автомобилът да бъде прегледан от техник и не оставяйте капаро на продавача. Направете справка с Интерпол или автомобилната администрация дали колата не е крадена.
Понякога, когато купувате кола от автокъща, сделката се извършва с физическо лице. Често плащането става извън автокъщата, тя само урежда сделката, но не гарантира за нея. Така най-често се избягват гаранционните права на потребителите.

Покупка по интернет

"Много потребители плащат за коли, които изобщо не са видели, само по снимки", казват от ЕПЦ. Цената при покупка на търг може да е по-изгодна от нормалното, но това крие рискове. Ако в условията има клауза, че автомобилът се "продава във вида, в който е огледан", нямате право на претенции за лошо качество.
Сайтът може да изглежда много добре, но от ЕПЦ казват, че имат случаи, в които след извършване на продажбата целият сайт се закрива и търговецът не може да бъде открит.

Ако решите все пак да купите автомобил онлайн, можете да проверите дали търговецът съществува в дадената държава. От ЕПЦ предлагат тази услуга. "Случвало се е да проверяваме фирми и да се оказва, че въобще не се занимават с продажба на коли, а със софтуер услуги", казват от ЕПЦ.

Не купувайте по интернет без оглед на място. Убедете се в това, че продавачът е реален и плащайте само по сигурен начин (вижте карето). "В повечето случаи хората успяват да си върнат парите, ако са платили с кредитна карта", казват от ЕПЦ.

А гаранцията?

Ако колата има гаранция, проверете нейните условия. Вижте кои повреди влизат в нея. Гаранционните условия варират за всяка страна членка на ЕС. Уверете се, че гаранцията важи в държавата на пребиваване на автомобила, а не само там, където е купен.

Източник: Пари


по темата

Коментари (3)

1
You saved me a lot of halsse just now.
2016-03-23 00:32:03
You saved me a lot of halsse just now.
2
didi
2015-05-02 20:59:02
Taka e mnogo mislete
3
You rlealy saved my skin with this information. Thanks!
2012-02-09 04:38:04
You rlealy saved my skin with this information. Thanks!
1

Име:

Коментар:


Анкета

Застраховате ли се?

ГЛАСУВАЙ