Хиляди фирми готвят нов протест заради скъпия ток

24 юли 2015 | 08:54

Работници и мениджъри от хиляди български предприятия ще спрат отново работа и се готвят да блокират пътища и магистрали. Това ще се случи идната сряда - 29 юли, от 11 до 12 часа. Причина за крайната мярка е намерението на енергийния регулатор да увеличи цената на тока за бизнеса. Вчера ситуацията в енергетиката е била обсъдена от четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ.

Подобен протест бе проведен преди по-малко от месец. В него се включиха хиляди предприятия. Според бизнеса този протест не е постигнал желания резултат въпреки обещанията на правителството и на Народното събрание. Работодателите негодуват срещу т.нар. такса "задължение към обществото", която ще бъде увеличена с над 100%. Тя се плаща от фирмите на свободния пазар и отива за покриването на дефицитите в НЕК, свързани с изкупуването на скъп ток, пише "Сега".

Само преди два дни шефът на КЕВР Иван Иванов определи като "невъзможно" размерът на таксата да запази старите си стойности. "Тя може би ще бъде намалена в някаква степен спрямо нивата, които бяха определени при параметрите, и законовата рамка, която съществуваше до края на юни", заяви Иванов. "Но в никакъв случай не можем да се върнем към предишните нива", допълни той.

"Тази седмица станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент. Видяхме как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса въпреки милиардните дефицити за преференциални производители и изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г.", посочват в писмото си работодателите. В сряда Народното събрание гласува поредните промени в Закона за енергетиката, а реформаторите предупредиха, че с част от тях се отваря широко вратата за присъединяване на нови ВЕИ - такива, които работят на биомаса с над 60% животинска тор.

Реформаторът Мартин Димитров изтъкна пред депутатите, че само в района на едно от ЕРП-тата има проекти за около 60 мегавата мощности, което ще струва на НЕК почти 190 млн. лв. за изкупуването на ток. "С предишните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници не беше предвидено отпадането на преференциите за централи на биомаса, защото не е имало очаквания за такъв бум", обясни той. Неочакваният бум на фотоволтаици и вятърни централи между 2009 и 2012 г. е една от причините за сътресенията в енергетиката и поскъпването на тока.

В същото време работодателите се опасяват, че наредбата за компенсирането на по-големите консуматори заради скъпия ток ще се забави. Причината е, че дебатите по нея приключиха наскоро и тя тепърва ще трябва да мине през одобрението на Европейската комисия, макар че целта бе да влезе в сила още от 1 юли. Тя предвижда големите и средни индустрии да плащат по-малка добавка за зелен ток, която е част от таксата "задължения към обществото". При запазване на всички останали компоненти от нея обаче крайната цена ще остане непоносимо висока за бизнеса, смятат от АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ. Те припомнят, че кабинетът "Борисов" бе поел серия ангажименти към индустриалците. Част от тях са свързани със запазване на цената на тока за бизнеса, приемането на пътна карта за реформа в енергетиката и др.

"Българският бизнес не може да поеме високия разход в цената на електроенергията като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд", обобщават работодателите.


по темата

Коментари (0)


Име:

Коментар:


Анкета

Застраховате ли се?

ГЛАСУВАЙ