2 млн. лв. помощ за застраховки на кошери, плодове и зеленчуци от държавата

23 март 2012 | 17:56

Един милион лева държавна помощ за застраховки на пчелни кошери и семейства ще бъдат отпуснати през тази година. Днес бе одобрен размера на финансовия ресурс по осем направления на държавното подпомагане за земедлски производители.

Други 1 млн. лв. ще отидат за съфинансиране на застраховки на селскостопанска продукция за производители на плодове и зеленчуци, става ясно от съобщението на Министерството на земеделието и храните.

Земеделците могат да кандидатстват до изчерпване на финансовия ресурс, но не по-късно от 31 октомври за пчеларите и до 31 август за отглеждащите плодове и зеленчуци. И по двете програми документи започват да се приемат от 2 април.

Освен за застраховки, по едно от направленията са предвидени и 730 473 лв. за компенсиране на 60% от щетите от от бури с проливни дъждове, наводнения и преовлажнени почви, градушки и измръзване при напълно пропаднали площи.

Сума от 1 млн. е предвидена и за производство и използване на висококачествени семена; 215 хил. са за производители на памук; 2.5 млн. лв. – за водене на родословна книга и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните; а 19 600 лв. са предвидени специално за родословието на българското овчарско куче и каракачанското куче.

Последното направление е за разсрочване с една година на отпуснатите през 2011 г. кредити за закупуване на семена, минерални торове и препарати за производство на картофи от реколта 2011 година при 6 % лихва, но не по-малко от референтния лихвен процент за Република България, приложим към датата на сключване на анекс за разсрочване на кредита.


по темата

Коментари (1)

1
This inofrmation is off the hizool!
2013-01-14 11:14:32
This inofrmation is off the hizool!
1

Име:

Коментар:


Анкета

Застраховате ли се?

ГЛАСУВАЙ