1.8 млн. шофьори на Острова само си мислят, че имат застраховка

07 ноември 2012 | 14:44

2.2 милиона британски автомобилисти шофират без застраховка. По-голямата част от тях обаче (1.8 млн.) погрешно смятат, че всъщност са застраховани. Това се твърди в ново изследване на застрахователната компания LV=.

Огромната група автомобилисти погрешно предполагали, че застраховката на колата, която дават назаем или на техния собствен автомобил автоматично дава покритие и на останалите шофьори или съответно, когато карат чужди автомобили.

22 000 са хванатите да шофират без задължителната полица през последните шест месеца според официалната статистика на Острова. Това обаче може да се окаже само върхът на айсберга, тъй като голяма част от случаите, в които водачи без застраховка използват колите на близки и приятели, остават неразкрити.

В анкетата се оказало, че пет от всеки шест автомобилисти, които са давали колата си назаем, живеели със заблудата, че при такива случаи има застрахователно покритие, докато то всъщност е било невалидно. Други 4% дори не ги интересувало, че другият шофьор не е застрахован.

Почти половината запитани, които дефакто извършват закононарушение, давайки колата си на незастраховани шофьори, заявили, че това им се случва поне веднъж месечно. Четвърт от тях предоставят автомобила си на дъшеря или син, докато 15% правят услуга на съквартирант.

От LV= отбелязват, че в такива случаи и собственикът и ползвателят на колата ще бъдат санкционирани за нарушението, ако полицията ги хване.

„Проблемът се корени в това, че много шофьори приемат, че щом имат полица с пълно покритие за собствената си кола, това автоматично ги защитава и докато карат други автомабили. Това обаче не винаги е така“, коментира Джон О`Роурк, управляващ директор на автомобилното застраховане в LV=.

Някои полици не дават абсолютно никакво покритие, по думите на О`Роурк. Други предоставят задължителната защита за щети и вреди на трети лица, но не покриват щетите върху превозното средство, ако то е било взето назаем и шофьорът му е бил виновен за катастрофата.

В изследването били анкетирани 1 632 автомобилисти на възраст над 18 години в цялата страна.


по темата

Коментари (0)


Име:

Коментар:


Анкета

Застраховате ли се?

ГЛАСУВАЙ